Till startsidan

PÅSKVANDRING
Hässelby Villastads kyrka ordnar varje år en Påskvandringvåren dvs man besöker 14 stationer (skulpturgrupper i kyrkan) som var och en symboliserar Jesus vandring på Golgata - från domen till slutet.
   Fyra konstnärer i Kyrkhamn har fått detta hedersuppdrag att skapa skupturerna; Eva Rittsel, Christer Sundström, Ilkka Pärni och Kerstin Hedman
  Jag har valt att arbeta med temat händer och har gjort tre av skulpturerna i metoden Sire Perdu - förlorad form. En mycket lång process med många moment och material inblandade. Vax, gips, sand, chamotte, kvarts, blomkrukor, krossat kristalglas, sytråd och vatten i mängder.
  Här kan du följa litet av arbetet - som faktiskt gjordes i köket i mitt franska hus. Vedspisens värme torkade gipsformarna och i dess ugn kunde jag smälta ur vaxet.

start med vax1. Här har jag modellerat en hand i vax. Ett hårt arbete att få vaxet mjukt och följsamt.

vaxkaka hand trad
2. Vaxhänderna ska få luftkanaler i gipset. Det skapar jag med sytråd.

Gips i platsdunk
3. Jag fäster vaxhänderna i botten av en plastdunk med lera och fyller gips så det väl täcker händerna.
torkning gips
4. Gipset frigörs från plastdunken och torkas långsamt över värme. Efter deta sätts gipsklumen in i en vanlig ugn på små stöttor och vetten häls i formen upp til gipset. Under lång tid med värme runt 100 grader smäts vaxet ur gipsformen och det blir en vaxkaka ovanpå vattenytan. Och vaxet kan användas igen!
I ugnen
5. Små blomkrukor fylls med krossad kristall och ugnen startas så glaset rinner ner i tomrummet efter vaxet.

formen skärs itu

6.Gipsformen sågas uti efter bränningen i ugnen. Varligt, varligt så inte glasskupturen skadas.

Hand i glas7. Och handen i glas är frigjord. Nu ska blomkrukan försiktigt slås av, gipsrester putsas bort och sist men inte minst - det ska bli en rktig skulptur av detta. Så nu återstår en hel del jobb. Välkomna att se vad vi gjort i Påsk i Hässelby Villastads kyrka!!!!!!

Hur jobbar jag?

Här kan du se lite av hur jag arbetar inför en utställning med t ex krossade flaskor

FlaskrossFlaskkross i burk

masar
Krosset får struktur

flera masar
Och nu ska detta brännas! Vad det bev? Titta noga!

 
Sidan uppdaterad mars 2013